
 

 

Opinion No. 50-5308  

July 14, 1950  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Barbara Lee Owens County Clerk, Lea County Lovington, New Mexico  

{*164} I am in receipt of a request, through the Secretary of State, Alicia Romero, of an 
official opinion on the question of whether a person who did not file his petition of 
candidacy in the recent primary but received write-in votes during the primary has 
received a proper nomination for office.  

As the facts were related to me, two persons received write-in votes on the Republican 
ticket for the office of State Representative and County Commissioner, respectively. 
These persons now desire to be certified as properly nominated under our primary law.  

The precise question that you ask has been determined by the Supreme Court of the 
State of New Mexico in the case of State ex rel Van Schoyckkv. Board of County 
Commissioners of Lincoln County, et al., 46 N.M. 472, 131 P.2d 288, 1942. The facts in 
that case were exactly similar to {*165} the facts in the instant case except for the office 
involved.  

In State v. Board of County Commissioners, supra, the office involved was that of 
County Clerk and she desired to compel the Board of County Commissioners to certify 
her name as the Republican nominee for the office of County Clerk by virtue of 42 votes 
cast for her as such nominee by writing in her name on the ballot at said primary 
election, which were duly certified by the judges and clerks thereof. In that case she 
also requested that the County Clerk be required to accept and file a certificate of 
nomination issued to relator by the vacancy committee of the Republican Central 
Committee as nominee of said party and to accept the fee required of candidates for 
that office, and to print the relator's name on the official ballot of the general election to 
be held in November.  

The Supreme Court, in the above case, after thoroughly discussing the primary election 
law, held that write-in method of nominating a candidate for public office was 
unavailable under the primary law, either to a political party participating in the primary 
or to any number thereof thus seeking to place himself on the official ballot as his party's 
nominee in the general election. The court further held that the only proper way to be 
nominated under the primary system is for a person to file his declaration of candidacy 
as specifically required by the statute and pay the necessary fee with the necessary 
petitions. The court further held in that case that if no person of a certain political party 
filed for a certain office then there could not be a vacancy of said office whereby the 
Central Committee of a political party could designate a candidate for the general 
election.  



 

 

It is my opinion that neither of these persons desiring to be candidates in the November 
election for office can qualify under our primary law and under the decision in the above 
case. Therefore, certification of their nomination is unavailable to them and their names 
cannot be placed on the November ballot.  


