
 

 

Opinion No. 49-5190  

January 27, 1949  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Charles L. Rose Supt. of Public Instruction Santa Fe, New Mexico  

{*11} We have your letter of January 19, 1949, requesting the opinion of this office upon 
the following question:  

"Is the provision (Registration books showing qualified voters) mandatory on school 
election officials when it is not possible for Boards of Education to arrange boundaries 
of school voting districts to coincide with boundaries of voting precincts used at general 
elections?"  

The provision you refer to is Section 55-905 of the 1941 Compilation as amended in 
1947, the material part of which provides:  

"On the first Tuesday in February in each odd numbered year, the qualified electors of 
the district and territories attached thereto for school purposes shall elect at large 
one (1) or two (2) members of the said board as the case may be (except as provided in 
the section next preceding) to succeed those now holding office whose terms expire. 
Said election shall be called by the municipal board of education and shall be called, 
conducted, returned and canvassed by said board as in the case of officers in the 
respective incorporated cities, towns, and villages. Registration books showing 
qualified voters must be used as in general election.  

Through the underscored portions of the above quoted statute, the Legislature clearly 
indicated that only qualified electors should vote, and that registration within the voting 
division should be the basis of determining whether or not an elector is qualified. It is, 
therefore, the opinion of this office that no school board may dispense with the use of 
registration books.  

If a given precinct contains territory not within the boundaries of the school district, the 
residence of the voter as shown upon the registration affidavit will determine whether or 
not the particular elector is entitled to vote.  


