
 

 

Opinion No. 47-5075  

September 9, 1947  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Marshall S. Hester Superintendent New Mexico School for the Deaf Santa Fe, New 
Mexico  

{*86} In Opinion No. 5066, dated August 14, 1947, I stated that in view {*87} of the 
constitutional and statutory provisions and the policy of this State to prohibit the 
teaching of sectarian religion in the public schools and state educational institutions, you 
should not permit religious instruction in the School for the Deaf by representatives of 
local churches.  

Due to the fact that this broad statement seems to have been construed so as to 
prohibit religious training or services on the grounds or property of state educational 
institutions, after school hours and entirely separate and apart from the school 
curriculum, and several questions have been raised concerning the same, I desire to 
clarify the former opinion.  

In your request, you state that for many years it has been the policy of the School to 
have all religious instruction given off the school grounds. Such a policy is and remains 
a matter for the Board to determine.  

In the former opinion, I quoted Article 12, Section 9 of the Constitution which prohibits 
religious tests for teachers or students as a condition for admission to public schools or 
educational institutions, and provides at the end of said section as follows: "and no 
teacher or student of such school or institution shall ever be required to attend or 
participate in any religious service whatsoever."  

Section 55-1102 of the 1941 Compilation prohibits a teacher in the public schools from 
using sectarian books or teaching sectarian doctrines; however, this section does 
authorize the use of school buildings for other purposes after school hours when 
authorized by the County Board. Such "other purposes" would include use for religious 
worship.  

Section 55-2822 of the 1941 Compilation provides:  

"All the said institutions shall forever remain strictly nonsectarian in character, and no 
creed or system of religion shall be taught in any of them."  

This section would certainly prohibit the teaching of any creed or system of religion by 
the institution as a part of its course of instruction or curriculum, and prohibit religious 
training by anyone during school hours, but I do not believe it was intended by the 
Legislature by this section to prohibit the use of school grounds or property after regular 



 

 

school hours by representatives of local churches, not associated with the institution, for 
religious instruction on a purely voluntary basis so far as the students are concerned.  

The former opinion is thus modified to the extent that in my opinion neither the 
constitution nor statutes prohibit religious training given by someone not connected with 
a state educational institution after school hours. Use of the grounds and property of the 
institution, of course, are subject to control of the governing board. Such religious 
instruction must be wholly voluntary on the part of the students and entirely dissociated 
from the curriculum or course of instruction of the institution and its faculty. If use of tax 
supported institutional grounds or buildings is permitted to one denomination, the same 
privilege should be granted to all denominations seeking the privilege, without 
discrimination.  


