
 

 

Opinion No. 47-5035  

June 2, 1947  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. Robert L. Thompson, Engineer, Electrical Administrative Board, 411 N. 5th 
Street, Albuquerque, New Mexico.  

{*56} We wish to acknowledge receipt of your inquiry of several days ago wherein the 
following inquiries were made:  

1. Residence requirements for contractors License applicants. For example, would the 
board have the power to require an applicant to have been a resident for ninety days?  

2. Does the Board have the right to issue special permission to non-electricians to wire 
their own homes?  

3. At what point in the processing of ore does it cease to be mining and become 
manufacturing? For example, a company brings the ore to the surface and then refines 
it to different degrees according to the specifications of the various customers. Does 
inspection of the processing plant electrical equipment come under our jurisdiction? 
Would a refinery several miles away operated by a different company or a subsidiary of 
the mining company come under our jurisdiction?  

4. Would the Board have the power to require a $ 100 deposit by contractors to insure 
payment of inspection fees and/or proper performance of work contracted for?  

It is my opinion the Electrical Administrative Board lacks authority to set up residence 
requirements for license applicants.  

You will note that Sec. 51-2208 of the New Mexico 1941 Compilation establishes the 
terms and conditions upon which electrical contractors' licenses shall be issued. This 
section does not require applicant be a resident, nor does any other section of the act. 
While Sec. 51-2204 of the New Mexico 1941 Compilation does give the Board 
authorization to adopt rules and regulations and to issue orders, such powers are 
limited to the enforcement of the provisions of the Electrical Code.  

Answer to your second question is contained in Opinion No. 4701, written April 2, 1945 
by a member of this office, relating to the authority of the Board to issue certain 
classifications of electrical contractors' licenses. For your information, I am enclosing a 
copy of the foregoing opinion.  

According to Sec. 51-2201, the only time a non-electrician may make installations of 
electrical wiring in a residence is when the source of energy is from an isolated plant 
located on the same premises as the residence in some rural district.  



 

 

In specific answer to your second question, it is my opinion the Board does not have the 
right to issue special permission to non-electricians to wire their own homes.  

In answer to your third question, I wish to state it is impossible to lay down any hard and 
fast rule as to when mining ceases and processing or manufacturing begins. Generally 
speaking, I am of the opinion Sub-sec. (c) of Sec. 51-2201 of the 1941 Compilation is 
broad enough to exempt a processing plant that is located on the mine premises from 
the scope of the electricians act. The pertinent part of sub-sec. (c) of Sec. 51-2201 
provides:  

"The provisions of this act shall not apply to the installation of electrical wiring in mines, 
or on property used in connection with mines. * * *"  

{*57} Opinion No. 4827, written by Mr. Ward of this office on December 11, 1945, 
pertained to the inquiry at hand and I am enclosing a copy of said opinion for your 
information.  

A refinery located several miles away from the mine and owned by a different company 
would, I believe, come under the scope of your Board. However, whether or not such a 
refinery owned by a subsidiary of the mining company and located several miles away 
from the mine, would be subject to your board is another question and no definite 
answer can be made until the facts are presented.  

It is my opinion that your fourth question must be given a negative answer. A similar 
inquiry was made by Mr. Jones, then Engineer of the Contractors' Licensing Board back 
in June of 1944, as he asked me whether or not the Board could require electrical 
contractors to file a surety bond. For your information, I am enclosing copy of Opinion 
No. 4532 written June 19, 1944 in response to the inquiry made by Mr. Jones.  

The only concern of the Board, under the act, is whether or not the work meets certain 
standards. Sec. 51-2215 of the 1941 Compilation bestows upon the Board authority to 
revoke and suspend licenses in certain instances. The Legislature made no provision 
requiring the giving of a surety bond or posting of cash, and it no doubt felt as if the 
aforementioned section was sufficient to assure the Board of collection of inspection 
fees.  

Trusting the aforementioned satisfies your inquiry, I am  

By ROBT. V. WOLLARD,  

Asst. Atty. General  


