
 

 

Opinion No. 47-4988  

February 24, 1947  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. R. H. Grissom, Educational Budget Auditor State Capitol, Santa Fe, New 
Mexico  

{*14} In your letter dated February 20, 1947 you refer to Section 55-1902 of the 1941 
Compilation, and inquire whether a school district, in which no school nas been 
conducted for the last two years and the children have been transported to an adjoining 
district, is to be considered as consolidated; or whether the State Board of Education 
must declare such a consolidation, in which case the same would not become effective 
for tax purposes until January 1st of the following year.  

Section 55-1902 of the 1941 Compilation provides as follows:  

"In all school districts where no schools were conducted for the fiscal year 1940-41, and 
in all school districts where no schools will be conducted for any subsequent year on 
account of the transportation of such pupils to other schools as provided in the 
preceding section, such districts are hereby consolidated with contiguous districts."  

Section 55-1904 of the 1941 Compilation provides, in part, as follows:  

{*15} "Where school districts are consolidated by virtue of the provisions in Section 55-
1902 hereof, the county board of education shall determine by resolution the district or 
districts to which such consolidated areas are to be annexed and the boundaries of the 
consolidated districts and shall furnish the state board of education with a certified copy 
of such consolidation for its approval. * * *"  

It is apparent that the consolidation is not complete until the county board by resolution 
has determined in which district the consolidated area applied, and the boundaries of 
the consolidated district, and until such consolidation is approved by the State Board of 
Education.  

Section 55-1904 also provides that all consolidations made hereunder shall be for 
taxation purposes as of January 1st following such consolidations.  

In view of this provision, although bonds might be voted prior to January 1st, they could 
not be issued and sold until after the district is in a position to levy taxes for the payment 
thereof.  


