
 

 

Opinion No. 47-4983  

February 5, 1947  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. R. F. Apodaca Superintendent of Insurance State Corporation Commission 
Santa Fe, New Mexico  

{*10} This opinion is given in answer to your request, after several hearings pertaining to 
Opinion No. 4736, June 15, 1945, for a clarification on the subject of participating and 
nonparticipating life insurance contracts under the following statute:  

"60-601.  

(6) If it be a participating policy, a provision that the policy shall participate in the surplus 
of the company and that, beginning not later than the end of the third policy year, the 
company will annually determine the portion of the divisible surplus accruing on the 
policy, and that the owner of the policy shall have the right each year to have the correct 
dividend arising from such participation in the case of term policies of insurance paid in 
cash or in the case of other policies of insurance paid in cash or applied to the purchase 
of paid-up additions, and the policy may provide other dividend options, and it shall 
further provide which option shall become effective if the owner of the policy shall not 
elect any option within the time limited by the policy.  

This provision shall not apply to any form of insurance issued or granted in 
consideration of lapsed or surrendered policies or to non-participating policies."  

Opinion No. 4736, mentioned above, made reference to Opinion No. 1512, January 28, 
1937. I am now informed that Opinion No. 1512 related to a policy in a mutual company 
and therefore there was {*11} no question about the policy referred to therein being a 
participating policy. I find no authority in conflict with the following statement:  

"The excess premiums collected from them (policy holders) belongs, in a mutual 
company, to them alone". U. S. Life Ins. Co. vs. Spinks, 103 S. W. 335.  

Therefore, the first paragraph of subsection (6) applies to all policies written by mutual 
companies and to all stock company policies written on the mutual basis, to-wit: 
participating policies, as hereinafter defined. The last paragraph of subsection (6), 
exempting non-participating policies, refers to stock company contracts which do not 
participate, or which participate to a limited extent, as hereinafter defined.  

Givens v. Rettew, 29 Atl. 703 at 704:  

"A stock policy is issued solely upon the credit of the capital stock of the company, to 
one who may be an entire stranger to the corporation, who acquires no right of 



 

 

membership by reason of his policy, no right to participate in its profits, and who 
subjects himself to no liability by reason of its losses. * * * Mutual companies, on the 
other hand, are somewhat of the nature of a partnership. The insured becomes a 
member of the incorporation by virtue of his policy, is entitled to a share of the profits, 
and is responsible for the losses to the extent of his premiums paid or agreed to be 
paid."  

Fry v. Providence Sav. Life Assur. Soc. of N. Y., 38 S. W. 116:  

"State whether or not the terms or words, "participate", "participate in premium", 
"participating policy", are among life insurance people words of art; and, if so, have they 
any technical significance or meaning? * * *' Answer: 'The words, terms and phrases 
specified in the above question are among insurance people terms of art, and have a 
technical significance or meaning. The word "participate", when used in connection with 
a life insurance premium or policy, means a sharing of any and all profits accruing to the 
company or class to which the individual or policy belongs. The phrase or term 
"participating premiums", when used in connection with life insurance, means to share 
in all profits arising from the premiums paid, by himself and by all others belonging to 
his class, and in all profits arising from the payment or derived from such payments of 
premiums. The words "participating policy" mean the same as "participating in 
premiums". All of said terms mean practically the same thing, and when not qualified by 
some clear and positive provision of the policy mean that the holder of a policy 
containing such terms as (is) a sharer of and partaker in all profits of the business in 
which he is by or through his policy connected, and shall share these profits in 
proportion to his holding equally with all others."  

From the foregoing, it is my opinion that each stock company contract form must be 
examined to ascertain if the contract entitles the insured to participate, as defined above 
in insurance terminology. If the participation is limited, the contract would come within 
the exemption in paragraph two, subsection (6).  

It is my further opinion that the contract, as outlined in Opinion No. 4736, comes within 
the exemption, paragraph 2, subsection 6. See also 37 C. J. p. 369, Sec. 21 to 35 
inclusive.  

By THOS. C. McCARTY,  

Asst. Atty. General  


